#311: Bab el hadid (1958)

21.10.2007

Klassikkoelokuvista ei elokuviin vihkiytymätön aina välttämättä tiedä, miksi ne oikeastaan ovat klassikoita. Siksipä minäkin joudun nyt arvailemaan.

Vastaavantyyppisiä elokuvia on kyllä tehty useitakin, joskaan ei välttämättä Egyptissä. Eikä ehkä tuohon aikaan, mutta minun on vaikea laittaa tätä aikajanalla muiden elokuvien rinnalle. Sen sijaan yhteiskunnallisesti elokuva tarjoaa mielenkiintoisen ajankuvan kehittyvästä, eli länsimaisemmaksi muuttuvasta Egyptistä (tai Kairosta nyt ainakin): Ammattiliittoja ja naisjärjestöjä perustetaan, ja köyhien maalaisten ja rikkaiden kaupunkilaisten kulttuurierot ovat selkeät.

Tarina on perinteinen, ehkä hieman yllätyksetön, mutta kuitenkin riittävän vankalla “rutiinilla” tehty. Elokuva on pohjimmiltaan film-noir-kolmiodraama, mutta mukana on myös komediallisia ja jopa musiikillisia elementtejä, jotka eivät kuitenkaan ehkä kulttuuri- ja aikakausieroista johtuen välity oikein. Tarinankerronta on tuon ajan (vastaaville länsimaisille) elokuville tyypillisen nykivää, mutta kuvaus ja äänimaailma ovat kohdallaan.

Kaikkinensa elokuva on kaltaiselleni muka-elokuvaharrastajalle mielenkiintoista, mutta nykyräiskintöjä rakastavalle varmasti tuskaisaa katseltavaa.

7/10

IMDb | Elonet | Movietron

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: