#281: Lieksa! (2007)

04.10.2007

Olipa ainakin outo. En oikein odottanut tämmöistä elokuvaa Pölöseltä, se pääsi yllättämään melko lailla takavasemmalta. Suurimman osan ajasta olin pitkästynyt. Elokuvassa ei oikein tapahtunut mitään, ja tarinankerronta oli hyvin katkonaista ja hyppivää. Se jäljelle jäänyt osa elokuvasta olikin sitten outoudessaan hyvin kiehtovaa.

Pölönen on luonut hyvin oudon, lähes surrealistisen maailman. Ja koska surrealistisia elokuvia ei Suomessa juuri tehdä, en oikein tiennyt miten elokuvaan tulisi suhtautua. Välillä kerrottiin rakkaustarinaa, välillä kuvattiin draamaa ja välillä pistäydyttiin musikaalin puolella. Kaiken aikaa elokuvan maailma oli jotenkin etäisesti tuttu, mutta kuitenkin tuntematon: Suomesta muistuttivat kotiseudun maisemat, puhuttu kieli ja mainitut paikkakunnat, mutta muuten mustalaisten leiri ei ollut kotoinen, se olisi voinut olla mistä tahansa Itä-Euroopan maasta ennenmmin kuin Suomesta.

Komediaa elokuva tarjosi hyvin vähän, ja sekin vähä tuli enemmänkin reaktiona epätietoisuuteen ja hämmennykseen kuin varsinaisina komediallisina elementteinä. Näyttelijäkaarti oli epätasaista. Heikki Kinnunen teki loistosuorituksen, Peter Franzénkin ihan hyvän, kun taas muut tuntemattomammat tähdet hieman hapuilivat.

Lopulta, kun kotikunta mainitaan elokuvassa kolmestikin, täytyy sitäkin arvostaa. Ja lopputeksteistä on aina kiva bongata tuttuja.

“Menette Enoon, vaihdatte auton, ostatte säilykkeitä, tulette takaisin.”

5/10

IMDb | Elonet | Movietron

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: